Het oude V&D pand in Groningen scannen wij helemaal in 3D. Het pand wordt van binnen volledig gestript en gerenoveerd tot een mix van moderne kantoren, flexplekken en winkels. Hierbij komt er over verschillende verdiepingen een vide (open ruimte) die gerealiseerd wordt door een nieuwe staalconstructie. Onze 3D-puntenwolk vormt de basis voor dit ontwerp!
Drie jaar na het faillissement van V&D staat het voormalige warenhuis aan de Grote Markt voor een nieuwe toekomst. Met een nieuwe eigenaar gaat het complex na een miljoenenoperatie verder als: Het Groot Handelshuis. Vastgoedontwikkelaar MWPO uit Groningen heeft het ontwerp gemaakt voor de ingrijpende facelift van het gebouw. Vanaf eind 2020 biedt Het Groot Handelshuis werkplek voor 450 mensen, van grote bedrijven tot flexwerkende zzp’ers.
Voor het bouwen van de te realiseren vide moet er een nieuwe staalconstructie worden gemaakt die de overspanning van de vide kan dragen. Het is van belang dat deze nieuwe staalconstructie aansluit op de bestaande draagconstructie. Dit vergt precisie, daarom heeft de opdrachtgever (Bouwbedrijf Kooi) ons ingeschakeld om een 3D-scan te maken van het hele pand. In deze 3D-scan brengen wij heel precies de gehele betonconstructie in kaart. Op basis hiervan maakt Bouwbedrijf Kooi het ontwerp voor de nieuwe staalconstructie. Naast de staalconstructie zijn ook de andere onderdelen van het gebouw aan renovatie toe. Denk hierbij aan: alle kozijnen, wanden en vloeren. Er is gekozen voor een 3D-puntenwolk die meteen alle data inzichtelijk maakt ‘één keer inwinnen, meervoudig gebruik’.
Bij de uitvoering van dit project zijn we flexibel in onze planning. Zo moet onze planning precies afgestemd worden op die van de opdrachtgever, dit omdat de opdrachtgever tijdens het scannen van het pand nog bezig was met het saneren van asbest. Hierdoor kregen wij maar bepaalde dagen toegang tot bepaalde verdiepingen. Verschillende verdiepingen staan volledig in containment en anderen zijn juist vrijgegeven.
We zijn hierdoor anders te werk gegaan dan dat we normaal doen. We zijn op de 2e verdieping begonnen met scannen en zo hebben we omhoog gewerkt naar de 5e verdieping. Daarna hebben we de kelder, begane grond en de buitengevel gescand. De eerste verdieping is nog niet toegankelijk en scannen we later in.
De uitdaging is het aan elkaar koppelen van de losse scans zodat de verdiepingen aan elkaar gekoppeld zijn in de 3D-puntenwolk. Alles moet met elkaar moet een kloppend geheel vormen. Om dit te realiseren scannen we ook veel in de verschillende trappenhuizen van het pand. Ook scannen we zoveel mogelijk van buiten mee door het openzetten van ramen. Dit zorgt voor extra overlap met de buitengevels, hierdoor kunnen we het geheel goed aan elkaar koppelen tot één nauwkeurige en kloppende 3D-puntenwolk.
Elke verdieping wordt circa 8 weken afgesloten zodat hier kan worden gesaneerd. Deze 8 weken wil de opdrachtgever gebruiken om het staal te ontwerpen naar aanleiding van onze geleverde 3D-puntenwolk. Zo komen er geen belemmeringen in de algehele planning van project.
Per verdieping leveren wij een 3D-puntenwolk die rechtstreeks in de software van de opdrachtgever kan worden geladen!
De verwachting is dat het pand eind 2020 gereed is.
De 3D-puntenwolk is de basis voor het verdere ontwerp en kan in alle verschillende facetten gebruikt worden om de exacte maatvoering te achterhalen