Actueel

BGT gemeente Amsterdam

Sinds 2022 hebben wij een raamcontract met de gemeente Amsterdam voor het bijwerken van de BGT (Basiskaart Grootschalige Topografie). Wij werken volgens de norm van BGT en zorgen dat de kaart voldoet aan alle BGT-eisen.

Verder lezen Sluiten

BGT staat voor Basiskaart Grootschalige Topografie. Dit is een digitale kaart en is in de wet geregeld. Burgers en bronhouders kunnen de ligging van wegen, gebouwen, spoorlijnen, waterwegen en groenvoorzieningen inkijken. Bronhouders houden de kaart bij. Dit zijn onder meer gemeenten, provincies en waterschappen.

Voorbereiding: aanpak, kennis, gereedschap

Gedurende het raamcontract met de gemeente Amsterdam krijgen wij verschillende opdrachten voor BGT. De gemeente stuurt gegevens naar ons door over welk gebied zij graag actueel willen zien. Dit kan een deel van een wijk zijn, straten of panden. Vervolgens gaan wij aan de slag met de voorbereiding. Dit doen we volgens onze piramide; aanpak, kennis en gereedschap. We ontwikkelen een aanpak die past bij het vraagstuk, we zorgen voor een heldere werkinstructie (kennis) en dat de het juiste gereedschap, in dit geval de Streetmapper en handscanner, inzetten. Op deze manier werken we snel, veilig en efficiënt.

Streetmapper en handscanner

Recent hebben wij voor de gemeente Amsterdam een gedeelte van de nieuwbouwwijk in Weesp in kaart gebracht. Nadat er verschillende huizen zijn opgeleverd, is het tijd om de BGT bij te werken. Dit dient binnen een halfjaar ingevoerd te zijn. De nieuw gebouwde huizen en herinrichting van straten brengen wij in één keer in beeld. Dit doen wij grotendeels met de Streetmapper. De locaties waar we niet met de Streetmapper kunnen komen, zoals steegjes tussen woningen of achtertuinen, meten wij in met de handscanner.

Dataverwerking

Als wij alle data hebben ingewonnen, begint het verwerken. We tekenen de nieuwe situatie uit. De gemeente krijgt een zogenoemde was/wordt-tekening. Zoals de naam als zegt: dit geeft weer hoe het gebied was en hoe het gebied wordt. We leveren de data in het gewenste format (StUF-Geo) aan de gemeente. Deze tekening wordt vervolgens in BGT ingepast, waardoor de BGT weer up-to-date is.

Wilt u meer weten over Mobile Mapping en de mogelijkheden? Neem gerust contact op.

Stijn Goldmann

Stijn Goldmann

Projectleider Mobile Mapping