Met de Streetmapper IV kunnen wij zeer snel informatie inwinnen om uw bestaande 2D-beheerkaart op te waarderen tot een zeer nauwkeurige 3D-versie. Ook in het combineren van verschillende bestaande databestanden, waaronder open data, heeft Geomaat ruime ervaring.
Geomaat heeft in samenwerking met zusterbedrijf Eyefly ervaring in het maken van 3D-stadsmodellen (ook wel Digital Twin’s genoemd). Een 3D-model van een stad, land of dorp kan erg bruikbaar zijn voor een provincie of gemeente. Het 3D-stadsmodel/ de Digital Twin kan namelijk gebruikt worden ten behoeve van burgerparticipatie, omgevingswet, communicatie, planning en beleidsvoering.
Aan de hand van ingewonnen data (die worden omgezet in een pointcloud) en luchtfoto’s, zijn Geomaat en Eyefly in staat om een Digital Twin te maken. Op basis van de ingewonnen data kunnen diverse producten gemaakt worden, hierbij valt te denken aan:
Op basis van de foto’s kan Eyefly een mesh maken, dit is mogelijk door de techniek van fotogrammetrie. Geomaat verwerkt de ingewonnen data verder tot een nauwkeurige pointcloud. Hierbij werken we de gebouwen in het gewenste LOD bestand uit en maken we het maaiveld in Grid.
Een 3D-stadsmodel (Digital Twin) is heel bruikbaar voor de gemeente want er kunnen allerlei berekeningen op uitgevoerd worden met betrekking tot bouwprocessen en andere invoegtoepassingen. Invoegtoepassingen zoals het inpassen van een nieuw 3D-ontwerp in de huidige situatie. Bij de gemaakte Digital Twin van Ten Post gaf de gemeente Groningen aan dat een 3D-Digital Twin bijdraagt aan:
Bekijk hier de animatie van de mesh die opgeleverd is aan de gemeente Groningen.
Er zijn meerdere manieren om een 3D-stadsmodel te genereren. Aan de hand van de wensen van de opdrachtgever wordt de best passende manier bepaald.
De eerste manier is om de gegevens in te winnen met de Streetmapper-IV. Uit deze ingewonnen informatie wordt een 3D-pointcloud gegenereerd. Met deze informatie kunnen wij bestaande 2D-beheerkaarten opwaarderen naar een zeer nauwkeurige 3D-versie. Ook in het combineren van verschillende bestaande databestanden, waaronder open data, heeft Geomaat ruime ervaring.
Een andere manier om informatie in te winnen voor het maken van een 3D-stadsmodel is door deze informatie in te laten vliegen met een drone door ons zusterbedrijf Eyefly. Uit deze verkregen data wordt ook een pointcloud gegenereerd. In combinatie met 360-gradenbeelden kan dit de basis zijn voor een 3D-mesh. Ook kan de informatie voor het maken van een Digital Twin ingewonnen worden door een vliegtuig. Geomaat beschikt zelf niet over een vliegtuig, wij laten de gegevens dan inwinnen door derden. Een andere optie is om open data te gebruiken, zoals data van AHN. Een nadeel van open data is dat het nooit zo actueel is als zelf ingewonnen data.
2023
2022