Een nieuwe meetmethode voor onze landmeters, dankzij onze Proces & Innovatie afdeling. Veranderingen gaan snel, zo ook in de wereld van landmeetkundige opnames. De meettoestellen zijn de afgelopen jaren slimme computers geworden en met één druk op de knop heb je een visuele weergave. Maar hoe zorg je er nu voor dat een meting ook wordt uitgevoerd volgens de juiste landmeetkundige principes? De afgelopen maanden hebben wij gewerkt aan een compleet nieuwe wijze van meten en verwerken. Een methode die voor een flinke tijdwinst zorgt bij het uitvoeren van situatiemetingen, profielmetingen en DTM metingen.
Het maken van een terreinopname, profielmeting of digitaal terreinmodel is een dagelijkse zaak voor onze landmeters. Het inwinnen gebeurt met een GPS en een Total Station. Veel data winnen zij in, tot wel honderden punten per dag.
De data verwerken we tot bruikbare informatie. Op die manier leveren we het juiste product aan de opdrachtgever. Een correcte meting is het resultaat van nauwkeurig inwinnen én verwerken. Dit hele proces hebben wij op een slimme manier verbeterd, door het realiseren van een nieuwe meetmethode.
Onze landmeters wisten zeker: het meten buiten kan sneller, slimmer en beter! Dit interne project is direct aangepakt door onze afdeling Proces & Innovatie. Zij werken dagelijks aan het optimaliseren van interne werkprocessen, door het maken van software en tools. Hoe werkt de nieuwe meetmethode? Lees hieronder verder.
Ik ben onder de indruk hoe mijn collega’s onze wensen als landmeter weten te realiseren – Edwin Busch, landmeter.
Voorheen werden metingen uitgevoerd met het ‘lijncodering-systeem’. Hierbij moet de landmeter de ingewonnen punten nog coderen en aan elkaar koppelen. De landmeter koppelt dus per punt de bijbehorende code in het veldboek. De meetapparatuur snapt deze codes niet zelf en geeft ze niet visueel weer. Bovendien wordt de volgende stap pas op kantoor gedaan: de controle en verwerking van de ruwe meetdata. Pas bij deze stap worden eventuele onvolkomenheden in het resultaat ontdekt. Dit lost de kantoor medewerker op en is zeer tijdrovend.
Ondertussen heeft de techniek niet stil gezeten. De nieuwste meetapparaten hebben nu de mogelijkheid om direct aan te geven welke punten je met elkaar wilt verbinden. De meetapparatuur snapt nu wel dat je een lijn meet en geeft dit dan ook duidelijk weer in het scherm. Dit is een belangrijke stap vooruit, want je ziet nu als landmeter wat je meet. Nog een ander voordeel is dat de landmeter eventuele fouten direct ziet en oplost. Dit is veel handiger aangezien de landmeter de situatie beter kent.
Het is belangrijk om op de juiste landmeetkundige manier gebruikt te maken van deze nieuwe functionaliteiten. Daarom hebben wij met een team van landmeters en IT specialisten een nieuwe meetmethode ontwikkeld. Dit is een combinatie van de juiste werkwijze en slimme tools, voor in het veld én op kantoor.
Op kantoor is het verwerken van de ingewonnen data nu stukken efficiënter. Door deze innovatieve verandering behalen we zelfs 30% tijdwinst in vergelijking met de reguliere wijze van inmeten en verwerken! Meer weten? Lees verder.
Je kan bijvoorbeeld zien met welke spiegelstokhoogte een punt is gemeten, hoeveel punten er voor een standplaats berekening zijn gebruikt en wat de afwijkingen daarvan zijn. Allemaal controles die belangrijk zijn om een betrouwbaar en volledig product te leveren, aldus Niels Woltman, projectleider Geo.
Een deel van het werk doen de landmeters nu direct in het veld, in plaats van pas als nabewerking op kantoor. De landmeters moeten de landmeetkundige kwaliteit van de data waarborgen. Onze afdeling P&I heeft hier voor een unieke toevoeging gezorgd: de online controle tool (de meetpost). Landmeters sturen de metingen die ze hebben verricht naar de server, op basis hiervan ontvangen zij dan direct een kwaliteitsrapport (zie onderstaand). Dit controleert of de data voldoet aan de landmeetkundige eisen en voorwaarden. Zo leert de landmeter direct van zijn eigen ervaringen.
Daarnaast ontwikkelde de P&I afdeling het uniforme GeoForMaat. Dit format zorgt ervoor dat we met de nieuwe meetmethode gebruik kunnen maken van zowel Leica als Trimble apparatuur. Zo doen we gemakkelijk controles en automatische bewerkingen, ongeacht welke meetapparatuur de landmeter gebruikt. Vanuit ons intern ontwikkelde format vervaardigen we tekeningen grotendeels automatisch.
Maar de grootste innovatie zit in het verwerken van de meting: het omzetten van de data naar een CAD of GIS bestand is met één druk op de knop geregeld.
Daarnaast zorgt deze grote innovatie ervoor dat de landmeters op een andere manier moeten werken. Iedere landmeter volgt een cursus om de nieuwe meetmethode goed onder de knie te krijgen. Deze bijscholing is intern geregeld. En ondanks de Corona perikelen gaat dit gewoon door op een veilige manier: online. Alle techneuten en landmeters worden enthousiast van deze ontwikkeling!
Met de nieuwe codering zijn we binnen Geomaat klaar voor de toekomst. We meten efficiënt en waarborgen kwaliteit in het veld en op kantoor!