Actueel

Leif Liegmann - Even voorstellen...

Leif is opgegroeid in Duitsland en recent naar Nederland verhuisd om samen te wonen met zijn Nederlandse vriendin. In Duitsland is hij bij het Kadaster opgeleid tot landmeter. In Nederland wil hij dit graag voortzetten en zo kwam hij terecht bij Geomaat. Inmiddels is Leif een aantal maanden bij Geomaat in dienst en hij vertelt graag over hoe hij deze periode ervaart…

Verder lezen Sluiten

Hoe ben je bij Geomaat terecht gekomen?

‘Ik heb Gegoogeld naar landmeetkundige bedrijven en zo kwam ik op jullie website terecht. Ik zag dat jullie een open dag hadden. Hierdoor kon ik op een laagdrempelige manier kennismaken met het bedrijf. Ik vond dat ik eerst mijn Nederlandse taalexamen moest halen voordat ik ging solliciteren. Dus toen ik dat behaald had, heb ik gesolliciteerd’.

Wat sprak jou het meeste aan, aan Geomaat?

‘Een mooie uitgebreide website, hierdoor kreeg ik een goed beeld van wat jullie allemaal doen. Dit heeft mij erg geholpen om de vaktaal te leren en heb ik mij ingelezen voordat ik solliciteerde. Toen ik startte kreeg ik een handboek met daarin de Geomaat werkwijze. Dat heeft me enorm geholpen, duidelijk uitleg met daarbij een aantal voorbeeldfoto’s’.

En wat is volgens jou het verschil tussen landmeten in Duitsland en in Nederland?

‘Het principe van het meten is natuurlijk in beide landen hetzelfde. Je kan werkzaam zijn binnen verschillende vakgebieden op het gebied van landmeten en maatvoeren. Zo kun je maatvoerder zijn in de infra of bouw of landmeter zijn bij het Kadaster. In Duitsland ben ik bij het Kadaster opgeleid als landmeter, daarna heb ik bij een landmeetkundig bureau gewerkt die als hoofdtaak kadastrale metingen had en zich daarnaast bezighield met bouwmaatvoering. Naast dat het principe van meten in beide landen hetzelfde is vind ik het grootste cultuurverschil dat iedereen in Nederland meer jij en je zegt. In Duitsland zijn we wat hiërarchischer, dan spreken wij bijvoorbeeld een arts aan als Herr Liegmann. Jullie gebruiken eerder de voornaam’.

En hoe vind je dat je begeleid bent hier?

‘De eerste dag vond ik erg leerzaam, veel introductie en informatie op kantoor. Daarna ging ik naar buiten met een collega om alles direct in de praktijk te brengen. Ik werd goed begeleid door een collega die veel geduld had en mij duidelijk uitlegde hoe ik een situatiemeting moet uitvoeren en hoe de codering werkt’.

Hoe vind je de sfeer bij Geomaat?

‘De sfeer is erg goed. Collega’s willen je graag wat uitleggen en ook klets je gemakkelijk met ze weg over bijvoorbeeld waar je vandaan komt. Als ik ergens het Nederlandse woord niet voor weet dan is er altijd wel een collega die me daar mee wil helpen. De ene collega is meer in voor een dolletje en de ander is heel ervaren. Ik vind het erg leuk en leerzaam om die afwisseling te ervaren’.

Wat zijn facetten die je nog zou willen leren?

‘Situatiemetingen zou ik graag willen leren. Ook wil ik graag in Nederland kadastrale metingen uitvoeren, dit deed ik namelijk veel in Duitsland. En veder zou ik graag zoveel mogelijk verschillende metingen willen doen’.

Knap hoor hoe jij jouw Nederlands al ontwikkeld hebt in zo’n korte periode!

‘Dankje, ik heb het in de afgelopen maanden vooral geleerd tijdens de taalcursus. Nou moet ik ook zeggen dat ik het leren van een andere taal erg leuk vind en het mij daardoor gemakkelijker afgaat. Mijn vriendin en ik hebben er specifiek voor gekozen om in Nederland te wonen dus ik moest de taal ook wel leren vind ik’.

Hoe zou je jezelf willen ontwikkelen binnen Geomaat?

‘Eerst wil ik meer leren over alle metingen en uiteindelijk wil ik leren hoe op kantoor de ingewonnen data verwerkt wordt. Wat wordt er precies mee gedaan, welke tools en software worden er ingezet om kwalitatief hoogwaardige producten te realiseren. En wat wordt er nou precies aan de klanten geleverd? Ik wil graag alles leren’.

> Interesse in werken bij Geomaat? Bekijk onze actuele vacatures of lees meer verhalen van Geomaat’ers.